Garanția celui mai bun tarif i
Alegeți hotelul dvs. și trimiteți direct o solicitare fără caracter obligatoriu sau rezervați .
Bradet

Sovata – O stațiune cu istorie

Descoperiți această stațiune termală unică în România

Sovata este una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din România. Aflată în inima pitorească a Transilvaniei, înconjurată de un bazin de sare, păduri de foioase dense și munți, oferă numeroase opțiuni de relaxare și vindecare.

Cu milioane de ani în urmă, locul actual pe care se află Sovata a fost o lagună în care ajungea sarea din mare. Primele atestări documentare ale efectelor tămăduitoare ale apei sărate din această regiune datează din 1596, iar localitatea Sovata a fost menționată inițial în 1581. Este numită după Szováts, o familie de nobili din Szekely care conducea această zonă.

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a avut loc o prăbușire de teren și s-a format astfel un lac lat de aproape 5 hectare, cunoscut drept Lacul Ursu. Este cel mai mare lac helioterm din Europa și este caracterizat de straturile sale mai profunde de apă care sunt mai calde decât straturile de apă de la suprafață. Apa sa sărată stochează căldura solară, transformând lacul într-o piscină naturală cu apă sărată caldă. Conținutul ridicat de săruri înseamnă, de asemenea, că persoanele pot pluti la suprafața apei, aspect ce i-a conferit lacului supranumele de „Marea Moartă a Transilvaniei”. Această distincție, precum și puterea terapeutică a apei au atras rapid vizitatori. În 1882, au fost înregistrați 200 de vizitatori.

Staţiune balneară

Îndrăgită de oaspeţii săi

O mare parte dintre vilele din oraș au fost construite începând cu perioada anilor 1860 și până în perioada anilor 1880. În 1884, Sovata a fost recunoscută ca stațiune balneară. În 1901, a fost deschis sanatoriul de pe lacul Ursu, o parte din acesta a fost distrusă în Primul Război Mondial și este utilizat și în prezent. După război, Sovata – care până în acel moment aparținea imperiului austro-ungar – a devenit parte din România. În anii 1920, băile termale din Sovata s-au bucurat de o perioadă de aur cu numeroși oaspeți faimoși, inclusiv familia regală a României. Din 1954, centrele balneare sunt deschise pe parcursul întregului an. În anii 1970, regimul comunist a deschis mai multe hoteluri și a folosit stațiunea, la fel ca alte stațiuni din România, pentru a oferi tratamente și terapie clasei muncitoare și birocraților. În 2009, orașul a fost complet renovat și s-au construit noi hoteluri. Deoarece numeroase clădiri din perioada de aur a orașului au fost conservate și/sau restaurate, în prezent, Sovata este o adevărată bijuterie balneară ce merită vizitată în orice perioadă din an.

Apa sărată puternică și nămolul cu proprietăți tămăduitoare

Apa minerală cu conținut bogat în clor și sodiu din lacul Ursu și alte lacuri mai mici din jurul stațiunii Sovata, precum și nămolul de aici au proprietăți antialergice, bacteriostatice, bactericide și antiinflamatorii. Apa cu proprietăți tămăduitoare calmează durerea, relaxează musculatura tensionată și sporește mobilitatea articulară. Centrele balneare din Sovata tratează afecțiunile respiratorii, problemele legate de mobilitate și sistemul nervos, precum și afecțiunile ginecologice și cutanate.

Sovata, unde-i fericită fata

O lungă perioadă de timp, Sovata a fost cunoscută pentru terapiile sale ginecologice. Apa sărată și nămolul din lacul Ursu nu erau folosite doar pentru tratarea infertilității – Sovata asigura, de fapt, singurul centru de tratament natural pentru infertilitate din Europa – ci contribuiau și la atenuarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. De aceea, localnici consideră de multă vreme Sovata localitatea în „care-i fericită fata”.

Cure balneare, de wellness, activități sportive, culturale și de divertisment

Tratamentele balneare, programele de wellness precum și numeroasele opțiuni de petrecere a timpului liber, activitățile sportive și opțiunile de divertisment transformă Sovata într-o destinație atractivă pentru sejururile balneare și de relaxare. Turiștii interesați de tratamente, familiile și turiștii interesați de o vacanță activă vin aici pentru sejururi relaxante și interesante.

Relaxați-vă și reîncărcați-vă bateriile în Sovata

Bucurați-vă de tratamentele balneare în apă sărată, de atracțiile turistice, de ospitalitate, de peisajul natural și de pofta de viață a românilor, reînvigorându-vă astfel psihic și fizic. Personalul de la cele trei hoteluri cu specific balnear și wellness din Sovata vă așteaptă cu mult entuziasm.

vizualizate recent
Hotels
Packages & Specials