Legjobb ár garancia i
Válasszon szállodáink közül, kérjen ajánlatot, vagy foglaljon közvetlenül online.
Vltava

Marienbad – a 40 gyógyforrás városa

200 év fürdőtapasztalatain alapuló korszerű gyógykezelések

Marienbad a Cseh Köztársaság egyik legközkedveltebb kirándulási célállomása. E 200 éves kulturális hagyománnyal rendelkező építészeti kincs gazdagságát a gyógyforrások teszik teljessé. Járjon Goethe, Chopin, VII. Eduárd angol király és a többi híres vendég nyomdokában, és töltsön el néhány pihentető napot Marienbadban.

Ahol ma gyógyközpontok, fürdőszállók és parkok állnak, ott valaha érintetlen, lakatlan erdők terültek el, rengeteg természetes forrással és mocsaras területtel. A források gyógyhatását már a középkorban is ismereték. I. Ferdinánd király 1528-ban megvizsgáltatta a gyógyforrások sótartalmát.

A 18. század végén Dr. Josef Nehr, a Teplá kolostor orvosa vizsgálata a marienbadi „ásványizek” gyógyhatását. Ő kezdeményezte az első gyógyközpont, az „Aranygolyó”, felépítését.

Karel Kašpar Reitenberger apátnak köszönhető, hogy Marienbad 1817 - 1823 közötti időszakban önálló községgé vált. Kiásatta a fürdőterületeket és parkokat hozatott létre, mindezzel kivívva rendtársai rosszallását, akik Tirolba száműzték. 1818-ban Marienbad már fürdővárosként nyílt meg a nyilvánosság előtt. A 19. század folyamán Marienbad gyógyfürdői egyre nagyobb hírnevet és népszerűséget szereztek. A város gyarapodott, de megőrizte eredeti jellegét.

Marienbad aranykora

A Marienbad az 1800-as évek végén, a 20. század elején élte aranykorát. Befolyásos előkelőségek, gyárosok és művészek nyaraltak a fürdővárosban. Marienbad híres vendégei közé tartozott VII. Eduárd angol király, I. Ferenc József császár vagy II. Miklós orosz cár.

Olyan híres vendégek keresték itt az inspirációt, mint Thomas Alva Edison, Richard Wagner, Maxim Gorkij vagy Johann Strauss; szerelmi ügyei hívták és tartották a városban Goethet és Chopint; Gustav Mahler, Friedrich Nietzsche, Alfred Nobel, Franz Kafka és Rudyard Kipling szintén itt élvezték a híres gyógykezeléseket és sétáltak az óriási parkokban.

Marienbad még az első világháború és az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után is közkedvelt fürdőváros maradt, megőrizve régi csillogását. A második világháborút követően azonban a fürdőturizmus jelentősen visszaesett.

Államosított fürdőházak

A kommunizmus alatt a wellness hotel marienbadot államosították, onnantól azok a szocialista dolgozók egészségére vigyázó létesítményként működtek. Az 1950-es években évente 40.000 vendéget kezeltek Marienbadban. Az intenzív használat ellenére az infrastrukturális beruházások elmaradtak, így a fürdők elöregedtek és meglehetősen leromlott állapotba kerültek.

Felújított, korszerű és kellemes

A kommunizmus bukása után komoly erőfeszítéseket tettek, hogy visszaállítsák Marienbad eredeti fényét. Az épületeket és létesítményeket sikeresen felújították, korszerűsítették és megnyitották a nemzetközi vendégek előtt. A mai Marienbad parkok mozaikjával, neoklasszicista és Art Nouveau épületeivel, kolonnádokkal és pavilonokkal szegélyezett gyógyforrásaival egy ékszerdoboz, melyet természeti táj ölel. Ma Marienbad ismét egy nagyhírű fürdőváros, amely gyógykezelések széles skálájával, gyönyörű építészetével és érintetlen természetével vonzza a látogatókat.

40 forrás

A páciensek különböző panaszok miatt zarándokolnak el Marienbadba, ahol több mint 40 gyógyforrás található.

A hat legfontosabb forrás is mind különböző gyógyhatással bír:

Erdei-forrás

A színház mögötti parkban található Erdei-forrás légzőszervi megbetegedések kezelésére szolgál. A gyógyvíz segít megtisztítani a krónikus hörghurutban szenvedők légutait. Ezen kívül segít megszabadulni a vesekövektől és csökkenti az emésztési gondokat.

Kereszt-forrás

A város legrégebbi forrásának vize ásványokban és sókban rendkívül gazdag. Epehólyag, máj és hasnyálmirigy panaszok, valamint vértolulás kezelésénél használatos.

Rudolf-forrás

A kalciumban és magnéziumban gazdag Rudolf-forrás vize húgyúti gyulladások és csontritkulás (osteoporosis) kezelésénél ajánlott.

Karolina-forrás

A magnéziumban és nátriumban gazdag forrás vizét elsősorban urológiai és veseproblémákkal küszködő betegek használják.

Ambrózia-forrás

A magas vaskoncentrációnak köszönhetően a forrás vizét hagyományosan vérszegénység kezelésénél használták. Ma a foszfát összetételű vesekő kezelésénél nyújt segítséget. Az angol anyanyelvű vendégek ezt a forrást „Spring of Love”-nak, azaz szerelemforrásnak is nevezik, mivel a legenda szerint Johann Wolfgang von Goethe gyakran ellátogatott a forráshoz, miközben utolsó románcát élte Ulrike von Levetzow kisasszonnyal. A legenda szerint, aki szerelembe szeretne esni, igyon az Ambrózia-forrás vizéből.

Ferdinand-forrás

Az ásványi sókban gazdag Ferdinand-forrás az emésztéshez szükséges sók képződését segíti. Orvosi felügyelet mellett ivókúraként is használható.

Vegyen gázfürdőt

Marienbad a helyi természetes gázról, a „Mária-gázról” kapta a nevét. A 99.7%-ban CO2-ból álló gáz a bőrön keresztül szívódik fel a testbe, csökkentve a vérnyomást és a gyulladásokat, javítva a vesék működését, de használható a klimaxos tünetek csökkentésére is. Próbálja ki a gázpakolást, gázsugarat vagy az oxigénterápiás gázfürdőt. Ezeket a gázkezeléseket kizárólag nálunk, a „Maria Spa” fürdőben veheti igénybe.

Gyógytőzeg

A Marienbadban használt gyógytőzeg a fürdőváros környékéről származik. A gyógytőzeges burkolás, pakolás és fürdő reumás megbetegedések, ízületi gyulladások kezelésénél használatos, ezen kívül javítja a vérkeringést és segít a narancsbőr kezelésénél.

Varázslatos Marienbad

Marienbadban tehát nem a gyógyvíz az egyetlen sokoldalúan felhasznált természeti forrás. A fürdőváros elbűvölő hangulata, természetes szépsége és vendégszeretete leveszi Önt a lábáról.

Jelentkezzen be a hét wellness szállodák Marienbad területén található  valamelyikébe, és éljen át egy feledhetetlen gyógy- vagy wellnessüdülést.

Nemrég nézett
Hotels
Packages & Specials